perjantai 26. huhtikuuta 2019

Vyöhykeuudistus

Huomenna 27.4. tapahtuu joukkoliikenteessä historian suurin muutos — eli vyöhykeuudistus, mutta mikä se on?

HSL-alue on tällä hetkellä jaettu kuntiin. Kun matkustat Espoon sisällä, ostat Espoon sisäisen lipun. Kun menet Espoosta Helsinkiin, ostat seutulipun. Aika simppeliä. Mutta mitäs sitten, kun kunnilla ei olekaan enää vaikutusta lipun hintaan?
HSL-alue jaetaan huomisesta eteenpäin kuntien sijaan vyöhykkeisiin. Sillä ei siis ole enää merkitystä, miltä kunnalta lähdet ja millä jäät. Sen sijaan vyöhykkeet kertovat tarvitsemasi lipun. Pääkaupunkiseudulla alueet ovat vyöhykettä A, B tai C.


Mikä muuttuu?

Lapsilipun ikäraja nousee 16 ikävuodesta 17 vuoteen. Jatkossa siis jokainen alaikäinen on oikeutettu matkustamaan lapsilipulla.

Mobiililipun käyttöehdot muuttuvat. Suurin muutos on se, että tarkastajan täytyy voida tarkastaa voimassa oleva lippu koko matkan ajan. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli akku on päässyt loppumaan, tarkastaja ei enää tarkasta lippua puhelinnumerolla kuten nykyään, vaan tarkastaja kantaa mukanaan varavirtalähdettä, jonka avulla puhelimeen voidaan ladata sen verran akkua, että lipun voi tarkastaa.

Vihreä matkakortti poistuu käytöstä. Sen tilalla on sininen HSL-kortti. Matkakortin voi vaihtaa HSL-kortiksi maksutta huomiseen asti. 

Monen lipun vaihtoaika pidentyy. Esimerkiksi nykyinen seutulippu (ABC) on jatkossa voimassa 10 minuuttia nykyistä pidempään.

HSL-kortille voi jatkossa ladata kautta jatkuvalla tilauksella. Tällöin sinulta veloitetaan automaattisesti kuukausittain kuukausimaksu. Tämä on jatkossa halvin tapa matkustaa joukkoliikenteellä.

Tekstiviestilippu poistuu. 


Mitä minun täytyy tehdä?

Vihreä matkakortti ei enää kelpaa liikennevälineissä 27.4.2019 alkaen. Tämä 
kortti täytyy siis vaihtaa uuteen HSL-korttiin. Sen voi tehdä maksutta 27.4.
asti. 

HSL sovellus täytyy myös päivittää, jotta voi ostaa mobiililippuja 27.4. alkaen. 

Mikäli sinulla on jo uusi HSL-kortti ja mobiilisovellus on päivitetty, sinun ei tarvitse tehdä yhtään mitään. Jos sinulla on kortilla voimassa olevaa kautta, nykyinen kausi muuttuu perjantain ja lauantain välisenä yönä automaattisesti seuraavalla tavalla:

Helsingin sisäinen -> AB
Espoon ja Vantaan sisäiset -> BC
Seutulippu -> ABC
Lähiseutu 2 -> BCD
Lähiseutu 3 -> ABCD



Mistä tiedän minkä lipun tarvitsen?

Kaikille bussipysäkeille on tullut linjaliuska, jossa näkyy, millä vyöhykkeellä pysäkki sijaitsee. Lähiviikkoina kaikille pysäkeille saadaan uudet julisteet, joissa näkyy pysäkin vyöhyke ja kartalla uudet vyöhykkeet.

Bussin sisällä sijaisevaan näyttöön on ilmestynyt seuraavan pysäkin alle vyöhyke, jolla seuraava pysäkki sijaitsee. 

Voit myös katsoa suoraan reittioppaasta, minkä lipun matkallasi tarvitset. Tällä hetkellä sen voi tehdä osoitteessa vyohykereittiopas.hsl.fi ja 27.4. alkaen osoitteessa reittiopas.fi

Kuljettaja voi myös tarvittaessa auttaa lippua valitessa.


Aki Luukkanen      26.4.2019


Kuvat: HSL

5 kommenttia:

  1. Hei! Ja Kiitos! Valaiskaa tyhmää...
    Asun Kuurinniityssä B vyöhykkeellä ja matkusta Helsinkiin keskustaan A vyöhykkeelle.Linjalla 235,joka matkaa pitkän reitin myös C osuudella...olenko todellakin oikeutettu tuohon AB lippuun???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi!
      Jos reitti kulkee C-vyöhykkeen kautta, täytyy ostaa ABC-lippu.
      /Aki Luukkanen, Pohjois Espoon joukkoliikenne

      Poista
  2. Mikäli on jäänyt eläkkeelle työstä ja on alle 70, niin täytyy mennä palvelupisteeseen lataamaan kortti. Koskeeko alennus myös yksittäisiä lippuostoja? Mitä erityistä on 70-vuotiaalla ajalla 9-14, jos heillä on jo alennuslippu. En ole osannut vastata näihin kysymyksiin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,
      Kelan maksavaa eläkettä saavat sekä invalidit saavat -50% alennuksen kaikista kausi- ja arvolipuista sekä lisävyöhykelipuista. Eli kyllä, -50% alennuksen saa myös yksittäisistä lippuostoista.

      Alennusoikeus tallennetaan HSL-kortille palvelupisteessä. Tämä tarkoittaa sitä, että ensimmäisen kerran täytyy käydä palvelupisteessä tallentamassa alennusoikeus, jonka jälkeen korttia voi ladata normaalisti kaikilla latauspisteillä.

      Tietääkseni et voi saada kahta alennusta kerrallaan, joten mikäli sinulla on jo alennuslippu, et saa enää lisäetuja. Tästä en kuitenkaan ole varma, joten suosittelisin sinua kysymään asiaa HSL:n palautepalvelusta, HSL Chatista tai HSL:n palvelupisteeltä.

      /Aki Luukkanen, Pohjois-Espoon joukkoliikenne

      Poista

Pohjois-Espoon uudet liikennöitsijät

Nobina voitti elokuussa 2012 kaikki Pohjois-Espoon bussilinjat liikennöitäväksi itselleen lukuunottamatta linjaa 566, jonka kilpailutuksen...